Belépés
Elrejt
BEJELENTKEZÉS
Azonosító
Jelszó
Időkapszulát kaptunk: az 1997-es árlistánk így nézett ki
Időkapszulát kaptunk: az 1997-es árlistánk így nézett ki
2017.07.28.

Egy régi kedves partnerünk jóvoltából kezünkbe került egy réges-régi árlistánk, még 1997 júliusából. Pont ebben a hónapban lett húsz éves. Mindösszesen négy oldalas, pedig minden rajta van, amit akkoriban árultunk. Te még fel tudod idézni ezeket az árakat vagy emlékszel még mi volt a menő akkoriban? Nekünk sok meglepetés volt benne, de a legérdekesebb, hogy néhány, ma is működő korabeli alkatrésze sokunknak megvan még, így akár egy jó kis garázsvásár is összeállhatna a relikviákból.

Arra biztosan fogadni mernék, hogy ezen a húsz éves árlistán található termékekből sokat össze tudnánk szedni még ma is, akár működőképes állapotban. Így akár mondhatnánk azt is, hogy ez az árlista aktuális. A legérdekesebb azt látni, hogy milyen alkatrészekért rajongtunk akkoriban, mi volt, amiből egy modern gép összerakható volt.

Az első szembetűnő a merevlemezek kapacitása és az elmúlt húsz évben az áresés e téren. Egy nemzetközi adatbázisból származó adat szerint 1981-ben még 500 000 amerikai dollárt kellett leszurkolni egy gigabájtnyi merevlemez tárhelyért. 1997-ben nálunk az 1,3 GB-os Seagate winchester már csak 26 700 Ft volt, de még így is, egy terabájt akkori értéken 20 538 461 Ft lett volna. A mai árakat pedig tudod Te is.

1997-ben képesek voltunk közel 100 000 Ft-ot adni egy 17 collos CRT monitorért és még megabájtokban mértük a memóriákat nektek. Az S3-as grafikus kártyák egy és két megabájt memóriával simán vitték a kor játékait.

Nyomtatni még nem tudtunk egyenesen, de a faxbankunkból tökéletes formátumban le tudtad kérni az aktuális listát éjjel-nappal. Ez volt a weboldalunk elődje, ugye milyen sok változott azóta?

Volt már házhoz szállítás, így el sem kellett jönnöd a megrendelt cuccokért. Bár abban az időben, akárcsak ma, nagyon sokan szerették a személyes vásárlásokat. Így sokatokkal már akkor jól ismertük egymást, hiszen 1997 júliusában már hosszú évek óta nyomtuk ezt az ipart.