Belépés
Elrejt
BEJELENTKEZÉS
Azonosító
Jelszó
Mindjárt áremelés!
Mindjárt áremelés!
2009.02.24.

Már csak attól függ, melyik napon jelennek meg a Magyar Közlönyben az ez évi ARTISJUS jogdíjak, és a pendrive-ok ára meg fog emelkedni, ugyanis attól a naptól kezdődően a memory penekre is jogdíjat kell fizetnünk. A Juvénél megkezdődött már az átállás.


Szerzői jogdíj a pendrive-okra

 
Már a múlt héten megjelent az ARTISJUS közleménye arról, hogy ezentúl a pendrive-okra is szerzői jogdíjat kell fizetni ugyanúgy, ahogyan a flash memóriakártyákra kell. Ez fizikailag úgy jelenik majd meg, hogy minden pendrive csomagolására is felkerül a hologramos matrica. Ezen a héten mi már elkezdtük a matricák felragasztását, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.
 
A matrica nélküli pendrive-okat legkésőbb 2009. április 15-ig lehet még forgalmazni a kiskereskedelmi üzletekben, de matrica nélküli pendrive-ot a nagykereskedők a Közlöny megjelenésének napjától már nem értékesíthetnek.
 
A kihírdetés napján a pendrive-ok árába beépítésre kerül az ARTISJUS-nak fizetendő szerzői jogdíj összege, ami az alábbiak szerint alakul (részlet az ARTISJUS közleményből):
 
 
    9. Audio, illetve audiovizuális tartalom másolására/tárolására alkalmas külső, hordozható háttértároló (pl, Pendrive, USB Flash Drive)
 
 
Tároló kapacitás Jogdíj összege
   
1 GB-ig 100 Ft
2 GB-ig 200 Ft
4 GB-ig 400 Ft
8 GB-ig 600 Ft
16 GB-ig 1200 Ft
32 GB-ig 2400 Ft
 
    
A jogdíjak Magyar Közlönyben való kihirdetésének napja bizonytalan, ma, holnap, bármikor megtörténhet. Ebben az átmeneti időben először a még matrica nélküli pendrive-okat értékesítjük, de lehet, hogy már feltűnnek a matricázott termékek is. A lényeg, hogy az áremelésre a Közlöny megjelenésének napjától kerül sor.
 
Egyik szemünk sír, a másik nevet
 
Ugyanebben az ARTISJUS közleményben szerepel az is, hogy a flash kártyákra (kivételek a 32 GB-osak) kevesebb lesz a jogdíj, így a memóriakártyák árait csökkenteni tudjuk majd.