Belépés
Elrejt
BEJELENTKEZÉS
Azonosító
Jelszó
Négymagos, túlhúzható processzor konkurencia gyilkos áron
Négymagos, túlhúzható processzor konkurencia gyilkos áron
2017.08.31.

Az AMD az új processzoraival meghúzkodja a piacot domináló Intel bajszát, amire meglátjuk, hogy lesz-e egyáltalán hatásos válasza a másik félnek. A pénztakarékos és az általános célra épített konfigurációk számára egyaránt jó választás az új quad-core AMD Ryzen 3 széria. A komoly teljesítményre képes CPU az AMD ZEN architektúrát hozza el a kisebb költségvetésű gépek számára.

Az új Zen architektúrával készülő AMD Ryzen 3 processzorok, 4 valós maggal és 4 szálon futó feldolgozással, valamint a túlhúzható órajelekkel önmagában figyelemre méltó alternatíva az Intel mellet egy új gép összeállításakor. Azonban az AMD tovább ment ennél és komoly árharcra hívja az ellenfelét.

A Zen architektúra főbb jellemzői:
- két feldolgozó szál magonként
- újdonság Micro-op Cache
- akár 20MB Unified Cache
- két AES egység a biztonságért
- kisebb MHz lépcsők a Boost számára
- nagy hatékonyságú FinFET tranzisztorok

Jelenleg két modell került az üzletekbe az iskolakezdésre. A kisebbik a Ryzen 3 1200 a négy magot alapjáraton 3,1GHz, illetve 3,4GHz maximális turbó sebességen hajtja meg, a korábbiaknál gyorsabb, 8MB méretű L2 cache támogatásával. Az erősebb változat, a Ryzen 3 1300X órajelei 3,5GHz és 3,7GHz. Természetesen AM4 foglalatú alaplapokba helyezhető mindkettő.

A tesztek az Intel Core i3 7300 és a Core i3 7100 ellenlábasának tekintik az új AMD processzorokat, amelyeket teljesítményben felül is múlnak és árban alájuk kínálnak. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az Intel hasonló kategóriájú megoldásai csak két maggal dolgoznak.

Az új architektúra az AMD SenseMI mesterséges intelligencia technológiájára épül, amely érzékel, alkalmazkodik és tanul. Segítségével 40 százalékkal több utasítás hajtható végre minden egyes órajelciklusban. Több mint 100 beépített érzékelő figyeli a feszültségszinteket, a hőmérsékletet, az órajelet és a működési módot, ezek alapján a lehető legkevesebb energia felhasználásával üzemelteti a magokat.

A másodpercenként több mint ezerszer nézi meg a Precision Boost eljárás a szenzorok értékét és az beépített intelligens eljárására támaszkodva módosítja az órajelet, minimális, 25MHz-es lépésekben. Ha megfelelő hűtési képességgel rendelkezik a rendszer, akkor az XFR tovább emeli a Precision Boost által javasolt frekvencia értéket is. Az XFR az X-szel jelölt processzorokban (Ryzen 3 1300X) és megfelelő hűtés esetén még további megaherzek kisajtolására képes a magokból.

Különféle logikai eljárások tanulják a futtatott alkalmazások viselkedését és jósolják meg a kód várható futását, valamint készítik elő számukra a várhatóan szükséges adatokat. Minden Ryzen CPU, így a hármas széria is VR Ready, így a gyártó bátran ajánlja őket játékra és esportokhoz. Az órajel túlhajtás a B350, az X370 és az X300 chip készlettel készülő alaplapokban érhető el. A processzorok hőkerete 65W TDP.