Belépés
Elrejt
BEJELENTKEZÉS
Azonosító
Jelszó
Microsoft Office 365
Microsoft Office 365
2011.05.23.

A Microsoft Office a netre költözött. Bárki regisztrálhat és ki is próbálhatja a Microsoft Office 365 felhő alapú, csoportmunkára alkalmas Office csomagját. A legkisebb vállalkozástól a legnagyobbig megfelelő megoldás lehet a munkatársakkal közös levelezéshez (Outlook), online kommunikációhoz (Lync) és dokumentum kezeléshez (Excel, Word, PowerPoint).


A Microsoft Office-t, a Microsoft legfőbb profitforrását sokan irigylik és próbálnak példáján saját megoldásokat fejleszteni. A legfőbb kihívás - furcsa kicsit a Microsoft esetében - az internet maga. Ma már nem egy gépet használunk: van egy a munkahelyünkön, van laptopunk és okostelefonunk, hazaérve az otthoni PC mellett fejezzük be azt, amit az irodában nem volt módunk. A fájlok szinkronizálása, az emailek elolvasása és még sok minden más, amihez az Office-t használjuk, nem megfelelő háttér esetén bizony nem is volt olyan egyszerű.
 
 

Egy hazai kisvállalkozás pedig meg sem engedheti magának azt, hogy több gépen is Office licencszel rendelkezzen, Exchange szervert futtasson, így maradt vagy az illegális másolat vagy valamely konkurens ingyenes alkalmazás. Azonban a Microsoft a netre költöztette az Office-t és olyan alacsony havi díjért kínálja az Outlook-ot, Excelt, Word-öt, PowerPoint-ot, Lync-et és 25 GB tárhelyet, ami már nem lehet kifogás: erre nincs pénzem. Annyi licencet vehetek, amennyire feltétlen szükségem van és az előfizetés bármikor módosítható, a növekvő vagy csökkenő igényeknek megfelelően.
 

 

Az online, felhő alapú megoldás előnye pedig az, hogy bármikor, bárhonnan, akár egy okostelefonról is (PC, iPhone, Mac, Android, Blackberry, Windows Mobile és Windows Phone) elérhetjük a fájlokat és leveleket, értekezletet tarthatunk és csoportosan dolgozhatunk egy-egy dokumentumon, közös naptárunk lehet. Az egyes szolgáltatásokat egy online felületen aktiválhatjuk és állíthatjuk be a munkatársaknak, még akkor is, ha éppen egy másik városban van.
 

 

Nyilván a netes Office nem egyenértékű a telepített változattal, sok funkciója hiányzik vagy korlátozott. De kipróbáltam és úgy látom, hogy egy kis- vagy közepes vállalatnak bőven kiszolgálja a napi igényeit. Csak megemlítem, hogy a Skype-ot a napokban felvásárló Microsoft beépíti a Lync-be, a Outlook-ba és egyéb más szolgáltatásába a Skype technológiáját, így hamarosan olyan lehetőségeket is kapunk, amit mások nem tudnak nyújtani még.
 

 

Sőt, a nem elhanyagolható méretű tárhelyhez egy weblap is tartozik, akinek csak egy vállalati vagy családi bemutatkozó weboldalra van szüksége egy lépést se tegyen tovább, online, azonnal szerkeszthető példány vár már rá. A webmesterre sem lesz szükség, hogy átírjon egy telefonszámot vagy feltegyen egy új fotót. Az Office frissítése - és annak költsége - is a múlté már, a felhőben mindig a legfrissebb programverzióval dolgozhatunk, melynek ára a havi díjban van.
 

 
A levelezést a Microsoft Exchange Online szolgálja ki, az adatok biztonságára a Microsoft ForeFront Online Protection for Exchange gondoskodik. A Microsoft Office 365 elérhető és további hasznos információk olvashatók itt